Phuket sziget, Thaiföld.
Képek, fotók Phuketről.

Több mint 20.000 fotó készült Phuket szigetről, munkánk során. Nagyon sok a fénykép, nehéz kiválasztani 44 felvételt, hogy érdekes kép legyen. Itt már is eljutottunk oda, hogy kinek mi az érdekes?! Érthető, hogy mindenkinek az, ami nem hétköznapi. Vagyis a budai várban lakó személynek szinte biztosan nem a Halászbástya, hanem sokkal inkább a sarki verekedés. Viszont a bunyóra figyelmet sem szentelnek a külföldi turisták, (ha csak nem őket ütik), hanem elvakultan fotózzák a 700 éves építményeket. Szóval egyértelmű, hogy az érdekességek és látványosságok fogalma minden esetben relatív. Az pedig még nehezít a dolgon, hogy nekem ezeket az érdekességeket több mint húszezezer saját fotóból kellene kiválasztanom. Ennyi képet időm sincs végignézni, nem hogy kiválasztani a bizonyos 44 darabot. Így hát egészen biztos vagyok abban, hogy az igazán érdekes fotók is csak számomra azok, hiszen kék tengert és pálmafát fotózni nekem itt olyan, mint a budapestinek villamosmegállót vagy a vidéki embereknek jegenyefát. Minden esetre megpróbáltam elvonatkoztatni és pár percig turistaszemszögből átértékelni néhány mappát a számítógépemben és ezek kerültek feltöltésre.
Remélem lesz közötte olyan is, amire a soha Phuketen nem járt ember azt mondja, - de jó!

Egy rövid történet a múltból, ami olyan hidegzuhanyként ért, hogy kimentem sétálni az étterem elé.
Hosszas tanakodás történt, két, jóformán ugyanolyan fotó között. A két fotó, egy autót ábrázolt és mind a távolság, mind a beesési szög nagyjából megegyező volt. Minden apróságot megnéztem, a legkisebb részleteket is. Milliméterről, milliméterre tanulmányoztam a két fotót. Az egyiken mintha jobban megcsillant volna a felni, a másikon feketébbnek látszott a gumi. Csak hogy az egyiken egy csinos lány látszott a visszapillantóban, a másikon viszont jobbak voltak a sötét üvegek. Körülbelül fél óra után feladtam és megkértem a turistákat, hogy segítsenek a kérdésben. A vendégek sorban érkeztek az asztalomhoz és egymás után, gondolkodás nélkül, egybehangzóan ezt válaszolták: „egyértelmű, hogy a második”.
Mikor a tízedik személy is ezt mondta, nem kértem több embert az asztalhoz, hanem elgondolkodtam azon, hogy hogy lehetek ennyire balfék, hogy én ezt nem látom. Ismét hosszú percek teltek el, de hogy mitől egyértelmű a második kép mindenkinek, ráadásul egy szempillantás alatt ez elgondolkodtatott. valószínű máig sem fejtettem volna meg a rejtélyt, így hát megkérdeztem a társaságot. Mi alapján választottátok a második fotón lévő autót? A válasz itt is egybehangzó volt és meglepő.
„ Azon látszik a pálmafa!”
Szóval kedves leendő turistánk! Ha az autóddal szeretnél vagánykodni Thaiföldi nyaralásod során, akkor ne kérj kölcsön BMW-t, teljesen jó a Wartburg is, de arra figyelj oda nagyon, hogy havas fenyőfa legyen a háttérben, amikor lefotózod!!!
A phuketi, számodra csodákat, pedig majd elkészíted Te magad, mi pedig várunk szeretettel!

Üdvözlet mindenkinek, a
Thaiföldi Magyar Centrum és jómagam (Robi) nevében.