Időjárás, csapadék, hőmérséklet Phuketen és környékén

     

 

Ha a felső képre kattintasz, kapsz egy időjárási naptárt, amiben napi pontossággal közöljük az adatokat. Mi előre nem jósolunk, mert nem vagyunk meteorológusok. Az időeltolódás miatt pedig, sok esetben Te már délben látod, hogy milyen idő volt ma Phuketen.

Dél-Thaiföldön, Phuketen és környékén az általános hőmérséklet 28-32 C° ! Reggel, délben, este, éjjel és minden hónapban egyaránt. A vizek hőmérséklete 28-30-34C°
Sokan azt gondolják, hogy Thaiföldön jó idő csak december, január, februárban van, aztán jön a monszun, és egész nap ömlik az eső, fúj a szél. Ez nem így van! Esős nap bármikor lehet vagy éppen esős napok. Sok esetben még ömlik az eső, de már süt közben a nap. Ritka, ha két-három borús, esős nap együtt áll. Több esetben kérdezik a turisták, hogy mikor tudok garantálni két hét csak napos időt, vagy éppen melyik az a két hét, amikor biztosan látni fognak egy igazi monszun felhőszakadást? Tippem sincs rá. Ez is bizonyítja, hogy nem lehet egyértelműen meghatározni azt, hogy esős vagy eső mentes időszak. Páratartalom mindíg magas! Ez a párás meleg, minden esetben megdöbbenti az először ideérkező turistákat, ami egy-két nap elteltével már teljesen megszokottá válik. Phuketen az is előfordul, hogy a hegyek közt vagy a közeli hegyoldalon esik az eső, amit mi a napsütötte partról nézhetünk. Júliustól októberig a nyugati partokon pl.(Surin, Kamala, Patong, Karon, Kata, Siam, Nui, YaNui-beach) nagyobbak a hullámok, mint az év többi részében. Ez akkor is jellemző, ha szélcsend van. De ez csak a sziget nyugati oldalát érinti a keleti partokat nem.

Havi szinten kapjuk a leveleket, hogy mikor lesz vége a pocsék időnek? Ugyanis az előrejelzés, fogalmunk sincs hogy miért, de imád minden napra esőt jelezni a világnak. Ilyenkor, ha van rá kapcsolatom a turistával, messenger kamerán keresztül is megmutatom, hogy "hétágra" süt a nap és felhő sincs az égen. A thaiföldi meteorológia egyébként pont olyan mint a magyar. Vagyis időnként jól tippelnek. Mi ezért évek óta vezetjük a megtörténtet, mert az legalább valós adat. Szóval felső kis kép itt a lapon és máris láthatjátok napra készen, hogy hány fok, mekkora páratartalom, mennyi eső, nap, felhő volt Phuketen. Pontosabban Kata-Karonon. Ezt azért kell megemlítenem, mert itt lakunk, itt látjuk és itt mérjük az adatokat. Hogy közben a sziget esőzónás részén (Patong, Kathu, Phuket town vonalon volt eső is, -lehetséges. Az is valószínű, hogy a sziget közepében és a keleti partokon mindig alacsonyabb a hőmérséklet este, éjjel. Utóbbit az eredményezi, hogy az uralkodó nyugati légáramlat miatt a tenger felszínéről lesöpört meleg a nyugati partokat, éjjel is folyamatosan fűti. Ez továbbhaladva a keleti oldal felé az erdők és hegyek miatt lehül. Naponta győződhetünk meg arról, hogy éjjel a chalongi oldalon az autóban lévő hőmérő 25-26C°-ot mutat. Mindössze egyetlen kilóméter és átérve Kata-ra ez már 30C°.